Documents interns de la Generalitat revelen que es preparava l’enviament de l’Es-Alert hora i mitja abans de llançar-la

LLEGIR EN CASTELLÀ
Responsables del departament d’Emergències de la Generalitat Valenciana es van enviar un correu electrònic sobre l’Es-Alert a les 18.38 del 29 d’octubre passat, dia de la DANA. El missatge electrònic figura ressenyat en la documentació remesa per la Conselleria d’Emergències i Interior a la jutgessa que instrueix la causa de la DANA, encara que no se n’inclou el contingut.
La llista de correus, a què ha tingut accés elDiario.es, n’inclou un de reexpedit des d’un compte personal del funcionari Juan Ramón C. C., cap de Coordinació de la Unitat d’Anàlisi i Seguiment de les Emergències. En l’assumpte s’indicava: “Fwd: es alert”.
L’alerta, l’enviament de la qual correspon al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, es va remetre finalment a les 20.11, quan ja hi havia morts a conseqüència de la barrancada i centenars de ciutadans romanien atrapats per la inundació.
L’empresa subcontractada que gestiona el 112 va ser avisada poc després de les 18.00 que s’enviaria una alerta automàtica als mòbils de la població, tal com va informar elDiario.es.
El retard en l’enviament de l’Es-Alert és una de les principals vies d’investigació de la jutgessa instructora. La magistrada considera que l’alerta va ser “notablement” tardana i que contenia un missatge “errat en el contingut”.
L’alerta tan sols aconsellava que s’evitaren desplaçaments (i no que es buscara refugi en altura), a pesar que, tal com recorda la instructora, “moltes de les víctimes van morir sense eixir de la planta baixa del seu domicili, en baixar al garatge, o simplement per estar en la via pública”.
La reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) es va interrompre, aproximadament, entre les 18.10 i les 19.00, per ordre de la consellera llavors Salomé Pradas, investigada en la causa. Es tracta precisament de la franja horària en què es va enviar el correu electrònic que al·ludeix a l’Es-Alert.
“Qüestions delicades”, segons l’excap dels Bombers
L’excap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset, va relatar en la seua compareixença en la comissió d’investigació de la Diputació de València certes reticències per a l’enviament del missatge als mòbils. Basset va al·ludir a “experiències negatives” amb l’ús de l’Es-Alert, com ara la borrasca Filomena el 2021: “Es va llançar aquest missatge a Madrid i després va ser criticat de calent. Dius: ostres si t’avise, malament, i si no t’avise, pitjor”.
“En aquesta tessitura, cal entendre que són qüestions delicades”, va afegir.
0